Orientering som motionssport

Orientering

Är du lockad av tanken på att tävla eller bara motionera ute i det fria? Orientering är en klassisk svensk idrott där vi länge varit väldigt framgångsrika, internationellt sett. En av anledningarna till det är vår allemansrätt som gör så att vår natur är tillgänglig för sport och fritidsaktiviteter som orientering. I den här texten ska vi titta lite närmre på vilka egenskaper som bra orienterare behöver utveckla och på vad som är så bra med den här träningsformen. Att orientera handlar inte bara om att förbättra konditionen, det är dessutom en aktivitet som ger utövarna många fina upplevelser i skog och mark.

Orientering tränar både fysik och intellekt

Denna sport handlar om att ta sig så fort som möjligt mellan kontroller som är uppritade på en karta. Man försöker alltså att förutse den snabbaste vägen mellan två punkter och springer sedan dit för att kunna ta en stämpel på ett kort som bevis på att man hittat kontrollen i fråga. En orienteringstävling kan innebära att man hittar och springer mellan till exempel tio olika kontroller. Orientering kräver löpstyrka och anses vara en av våra mest konditionskrävande idrotter. Ibland springer man över sankmark, i uppförslut eller rakt genom svår terräng. Det är en helt annan utmaning än när man bara springer på vägar.

Orientering innebär ett kartläsningsmoment kräver att man kan mycket om den terräng där man orienterar. Man ska kunna bedöma i förväg vilket av alla tänkbara vägval som är smartast. Dessutom gäller det att vara uppmärksam på sådant i terrängen som kan innebära att man faller eller fastnar i snåren. På vissa orienteringsbanor är kartläsning och omdöme mer utslagsgivande än löpstyrka. Andra, mer lättorienterade banor, gynnar orienterare som är snabba och har bra kondition. När två orienterare kommer in mot mål samtidigt är det spurtförmågan man mot man som kommer att fälla det slutgiltiga avgörandet. Startar de tävlande med tidsintervall är det tiden de tagit att ta kontrollerna som räknas.

Orientering som motionsform

Det finns mycket som talar för orienteringen som motionsform. Det finns aktiva klubbar i nästan hela landet och från dessa kan man få kartor med kontroller som passar oavsett vilken nivå man befinner sig på. Kontrollerna är alltså fasta, och man kan därför orientera helt och hållet på sina egna villkor. Ensam eller tillsammans med en träningskompis. Vill man tävla mot andra kan man anmäla sig till en tävling. Det finns olika tävlingsklasser för orienterare på olika erfarenhetsnivåer och i olika åldersgrupper. Orientering som motionsform håller igång både fysiken och den intellektuella förmågan samtidigt som man bjuds på naturupplevelser. Inte minst för äldre är detta en fin typ av träning.

Idag kan man orientera med hjälp av modern teknologi som gps, då behöver man inga papperskartor utan det kan räcka med en mobiltelefon. Ett annat populärt, urbant, koncept är stadsorientering. Orientering är helt enkelt en sport och motionsform som är väldigt bred och som kan utövas på många olika sätt. Orientering är även en idrott som är känd för en specifik tävling, nämligen O-ringen. Det är en tävling som lockar orienterare från hela världen och där själva tävlingsmomentet pågår under fem dagar. Man springer alltså flera sträckor och det är det sammanlagda resultatet som räknas. O-ringen är en stor folkfest som erbjuder fin samvaro för orienterare. Tävlingen hålls på olika platser i Sverige och elitklasserna är bara en liten del av arrangemanget. För de flesta handlar det om motion där tävlingsmomentet finns med som en bonus.

Orientering är för alla

Orientering handlar om hitta kontroller

Det finns orienteringsbanor för såväl rena nybörjare som elitidrottare. Orientering måste heller inte innebära att man rusar, den som vill kan lika gärna se det som en promenad med en extra utmaning i form av kontroller som man hittar med hjälp av en karta. Orientering är en idrott och motionsform som breddats i takt med att tekniken utvecklats. Den som vill kan ge sig ut på stadsorientering med mobiltelefonen. Det vanligaste är dock att man orienterar mitt i naturen. Sporten kräver nästan ingen utrustning. Det är tillåtet att använda kompass för att hitta den kortaste vägen mellan kontrollerna och de flesta väljer att springa i byxor och långärmad tröja för att inte riskera att rispa upp sig.